Menu národní kuchyně Finska, které uvaří Esko Mäkinen, Fin žijící v Táboře.
Co je typické pro Finsko? Nezbytnou součástí finského jídelníčku je zelenina, mléko a sýry. A samozřejmě neodmyslitelné ryby ve všech podobách, kterých Fin spořádá v průměru 30 kg za rok. Nejvíc se konzumuje losos, a to ve všech úpravách. Finskou specialitou je sobí maso, nejčastěji uzené. Finská kuchyně je ovlivněná i dalšími mezinárodními kuchyněmi, především švédskou a ruskou. Celkově je zdravá, pestrá a vyváženější. K jejím základním ingrediencím patří díky přístupu k Baltskému moři a jezerům ryby (losos, síh, štika, sleď). Dalšími často využívanými surovinami ve finské kuchyni jsou maso (kuřecí, vepřové, hovězí, ale i sobí a losí), brambory, zelenina (především tuřín, kapusta), ale také houby, ovoce, mléčné výrobky a celozrnné produkty (oves, ječmen, žito).
Ve Finsku se ke všem jídlům podává čistá voda. Oblíbenými jsou však i mléko a mléčné nápoje. Z alkoholických nápojů je nejznámější finské vodka a rozšířené jsou i různé domácí likéry. Ochutnat můžete i tamější svařené víno, pivo s příchutí jalovce a pije se tu i poměrně hodně kávy.
kuchař
sommelier, barista, kuchař