Úspěšně přidáno do košíku.
×

Staročeská kuchyně & domácí limonády

Neděle 2. 4. 13:00
Obývák coffee & coctail bar zobrazit na mapě
890 Kč
vyprodáno

Obývák coffee & cocktail je spojením kavárny a baru v jednom celku. Specializuje na přípravu kvalitních míchaných nápojů, kávy z vlastní pražírny a dalších nápojů a jídel.
Základem staročeské kuchyně byl chléb, kdy naši předkové bez chleba ke stolu vůbec nezasedali a do 15. století bylo známo přes 12 druhů chleba. Staročeská kuchyně znala například chléb pohankový, jáhelný, žitný, žemlový a z prosa. S chlebem pojídali sýr, zapíjeli ho podmáslím nebo zákysem. Maso bylo vzácností, Češi ho upravovali uzením a představovalo hlavně nedělní oběd.
Dalším základem staročeské kuchyně byly luštěniny a kaše: prosná, tedy jáhelná, pohanková, ovesná, semencová, krupičná. Ve středověku jedli češi hlavně pohankové a hrachové kaše. Slanečci byli jídlem chudých. Přes týden se jedla pouze prostá jídla, někdy lesní plody (maliny, ostružiny), houby a v dobách nouze též žaludy. Oblíbené bylo také ovoce jako jablka, švestky, hrušky, vinné hrozny. Především jablka se jedla čerstvá i sušená v zimě, pečená jako příloha k masu.


Zdeněk Plášil

sommelier, barista, kuchař

Luboš Vodák

kuchař