Vinné koktejly & tapas
Téma vinných drinků máme u nás spojeny především se šumivými víny. Nemusí to tak být vždy. Což třeba exotický koktejl Nikita, který se pije na Madeiře. Obsahuje suché bílé víno, pivo, vanilkovou zmrzlinu, plátky ananasu (nejlépe čerstvého) + ananas na ozdobení a ananasový džus. Mňam. Inspirující může být limonáda ze studeného svařeného vína. Vytvoříte ho červeného vína, citrónu, ananasu, pomeranče, skořice a hřebíčku.
Táborské vinné koktejly budou jiné, neméně překvapivé. Pojídat k nim budete tapas. Co to je? Encyklopedie praví, že tenhle pokrm, tedy spíše styl servírování, vznikl z praktických důvodů: Při sezení a popíjení venku padal lidem někdy do pití hmyz, a tak si Španělé začali sklenky zakrývat talířky. Právě od slovesa „tapar“, který takové přikrytí znamená, se odvozuje slovo tapa, které začalo označovat malý pokrm - poté, co na zakrývací talířky začali restauratéři dávat kousek chleba nebo šunky. Ať už to bylo přesně takhle, nebo nějak jinak (existuje i zcela odlišná varianta příběhu, ve které figuruje král Alfons X. Kastilský, kterému měli doporučit mezi pitím vína jíst menší porce jídla), malé pokrmy vhodné ke sdílení a všelijakému uzobávání i mimo čas hlavních jídel se zejména k posezení více přátel nebo rodinných příslušníků hodí výborně. Tapas existují studené i teplé.
sommelier, barista, kuchař