Archivní Vlašáky z Mikrosu
Reportáž z degustace „Archivní Vlašáky z Mikrosu“
Vinotéka Ryzlink, úterý 18. března 2025, v rámci Táborského festivalu vína
V úterý večer se Vinotéka Ryzlink proměnila v malý mikulovský terroir. Vertikální degustace „Archivní Vlašáky z Mikrosu“, vedená sommelierem Ivo Kaňovským, nabídla účastníkům výjimečnou možnost porovnat devět Ryzlinků vlašských a tři Ryzlinky rýnské z prestižních viničních tratí Mikrosvínu. Všechna vína jsme ochutnávali ve tříletých řadách – ročníky 2022, 2019 a 2017 – a sledovali, jak se proměňují s časem. Celé to probíhalo s vizuální projekcí map a fotek jednotlivých tratí, takže jsme přesně věděli, kde která vinice leží, jak vypadá, jaký má sklon, půdu, orientaci… prostě terroir na vlastní oči.
První flight: Březí – Liščí vrch (Liščák)
Vinice leží ve vrchní partii svahu s jižní orientací. Půda je pelická černozem na spraši a jílech s vysokým obsahem aktivního vápna. Liščák je trať, která dává vínům výraznou strukturu, ale zároveň jemnost. Ročník 2022 byl vzdušný, citrusový, ještě trochu rozverný, 2019 už měl víc těla, mineralitu a krémovost, a 2017 byl hotový elegán – lehce nazrálý, s medovým dotekem, ale stále svěží a živý.
Druhý flight: Březí – Ořechová hora (slangově Ořechovka)
Střední partie kopce, jižní expozice, hlubší černozem na kombinaci spraší a vápenatých jílů. Menší proudění vzduchu tu v příznivých letech podporuje vznik ušlechtilé botrytidy. A to je prostě znát. Vlašáky z Ořechovky byly ze všech tří tratí nejbohatší – ročník 2022 byl překvapivě koncentrovaný už teď, 2019 měl nádherný botrytický štych, kulatost, lehce sušené ovoce, a 2017? To bylo víno na meditaci – vrstevnaté, minerální, dlouhé, noblesní. V tomhle flightu bylo nejvíc „aha“ momentů. Ořechovka to prostě umí.
Třetí flight: Perná – Železná
Ikonická trať Pálavy. Vápenité podloží, skvělá expozice, staré keře. Ročník 2022 byl ještě uzavřenější, ale s výrazným kyselým tahem, 2019 působil strukturovaně a přesně, a 2017 byl doslova precizní. Vysoká kyselina, delikátní citrusová linka, dlouhá dochuť – prostě Vlašák s potenciálem na dalších deset let.
Čtvrtý flight: Mikulov – Za cihelnou (Ryzlink rýnský)
Tady jsme si dali tři Rýňáky z trati, která leží na západním svahu Mikulova. Karbonátová černozem, sprašovito-jílovité podloží, vyšší obsah jílu i aktivního vápna. Ročník 2022 byl nejčerstvější, 2019 přinesl už jemný tón bylin a citrusů, ale 2017? Ten už šel krásně do petroleje, klasika rýnského typu – noblesní, energický, s elegancí, která zůstává na patře ještě minuty po doušku.
Doporučení: Trať jako kompas – začněte od místa a odrůdy
Když uvidíte na lahvi nápis Ryzlink vlašský z Ořechové hory, Liščáku nebo Železné, případně Ryzlink rýnský ze Zacihelné, berte to jako sázku na jistotu. Jsou to viniční tratě s obrovským potenciálem – tratě, které dávají vínům charakter, hloubku a schopnost zrání.
Proto doporučujeme: začněte výběr podle trati a odrůdy, a až pak si vyberte vinaře, který vám sedne svým rukopisem. Každý pracuje jinak – někdo dělá Vlašák na kyselině, jiný s lehkou botrytidou, další zvolí sušší, přímější styl. Ale pokud víte, že trať je špičková, můžete si pak jen přechutnat různé přístupy a najít ten, který vám nejvíc sedne.
Vlašák jako světový unikát
Ryzlink vlašský je dnes světovým fenoménem – a právě Pálava a podPálaví v rámci Mikulovské podoblasti představují nejlepší terroir pro tuto odrůdu na světě. To, co vzniká pod Pálavou – na Liščáku, Ořechové hoře a Železné a dalších tratích – je absolutní špička. Vína odtud mají strukturu, minerálnost, kyselinu i vrstevnatost, která je jinde nedosažitelná. Nikde na světě nevznikají tak charakteristické, výrazné a hluboké Vlašáky jako právě tady.
A tohle je jen malý výběr – Vlašák se výborně daří i na dalších významných tratích Pálavy a jejího okolí, které ještě čekají na své plné objevení. Každá z nich má vlastní mikroklima, podloží a charakter. Cesta objevování teprve začíná.
Poděkování
Díky patří Ivu Kaňovskému za odborný a poutavý výklad, vinařství Mikrosvín Mikulov za možnost ochutnat vína, která se běžně neprodávají, a také Vinotéce Ryzlink a Filipovi Jelínkovi za krásné prostředí a podporu. Tahle degustace nebyla jen o víně – byla o pochopení jeho místa, příběhu a vývoje v čase. A právě takové zážitky posouvají víno z pití do vnímání.