Čím je pro francouzské vinařství Bordeaux, tím je pro Španělsko Rioja. Sommelier Pavel Šatný určitě představí „pyrenejská“ vína také z této oblasti. Podle serveru www.sabores.cz jsiu španělská vína jsou proslulá svojí plností, rafinovaností a lahodnou ovocnou chutí, kterou vínům dodává ideální půda, klimatické podmínky a slunce. Španělská vína dělíme do šesti různých kategorií.
Vino de mesa – stolní vína, většinou bez označení odrůdy, uvádí se rozdělení na červené a bílé víno.
Vinos de la Tierra – vína, která nejsou pod denominací, mají však dostatečný místní styl a charakter. Ve Španělsku existuje 35 oblastí s tímto označením.
Vinos de Calidad con Indicación Geográfica (V.C.) – vína z určité konkrétní oblasti, hrozny musí pocházet z tohoto místa.
Denominaciones en Origen de Espaňa (D.O.) – víno z určité konkrétní oblasti. Je uvedena odrůda a zaručuje vyšší stupeň kvality. Jsou častokrát dávány přísnější podmínky na zrání vína a jsou povoleny pouze některé autoktoní odrůdy, kterým se tradičně nejlépe daří na specifické místní půdě. Dnes je ve Španělsku 67 D.O.
Denominación de Origen Calificada (D.O.Ca.) – vyšší stupeň D.O., jako první jej získala v roce 1991 Rioja, později v roce 2001 získala toto ohodnocení oblast Priorat.
Vinos de Pago (V.P.) – vína pocházející z vinařství v různých specifických klimatických a půdních podmínkách. Vína v této kategorii se vyznačují vynikající kvalitou.
dovozce vín