Tábor má štěstí, že má rumunská vína jako na dlani. Přímo na Staré městě je prodává František Dvořák. Možná, že už jste udělali zkušenost, že se často jedná o vína velmi silná. Rumunská vína se za poslední roky posunula o míle dopředu. Přesvědčte se.
Spojením toho nejlepšího z řecké, maďarské, ruské, německé a turecké kulinářské šikovnosti vznikla rumunská kuchyně, která si potrpí zejména na úpravy skopového, hovězího, vepřového a telecího masa. V přímořským oblastech a v okolí řek samozřejmě vyniká i konzumace rybího masa. Zemědělská produkce se orientuje na kukuřici, luštěniny a brambory. A za co Rumuny musíme pochválit, je velké množství zeleniny, která pokrmy doprovází. Setkat se lze i s nakládanými okurkami, zelím, paprikami. Stejně jako Češi, se i místní kuchaři vyžívají v přípravě polévek. Pokud vyrazíte mezi místní zemědělce, určitě se nechejte zlákat na nákup některého z vynikajících sýrů. Ve vnitrozemí buďte opatrní při konzumaci vody, nejlepší je samozřejmě balená, pokud není jiná možnost, lze se téměř spolehnout i na vodu od pramene. Při nákupu sladkostí buďme připraveni na to, že jsou doslova napěchované cukrem, Rumuni si potrpí na opravdu sladké cukrovinky jako je chalva nebo rahat.
sommelier, barista, kuchař
dovozce vín