Prvorepubliková galavečeře
Když se řekne prvorepubliková kuchyně, asi si každý tipne, že se vařilo skromně, že kuchařky používaly takové suroviny, které si vypěstovaly na zahrádce nebo odchovaly v chlívku. Jedly se např. zelná polévka, zelňáky, staročeské kyselo, bramborové placky, šunkofleky, lepenice, knedlíky s vajíčkem nebo nudle s mákem či pečená jablka. Borůvková nebo chlebová polévka už jsou hodně retro. Často se servíroval zeleninový puding, kam se přidával mozeček nebo játra a mléko.
Tehdejší gastronomie čerpala z rakousko-uherské tradice i z regionální kuchyně republikových oblastí, např. Moravy či Slezska. Ve vyšší společnosti se běžně využívaly suroviny, které dnes „objevujeme“: losos, chřest, lanýže, artyčoky, parmezán, slanečci či sardele.
Menu připraví táborská kuchařská celebrita Martin Svatek. Snoubení obstarají rakouská vína, která představí sommelier Jakub Král. „Mám nejradši podunajské oblasti, ale nejvíc Wachau. Dunaj to tam temperuje a je tam unikátní složení půdy.“
šéfkuchař
sommelier