Toto bude gastronomický TOP zážitek. Martin Svatek, proslulý táborský kuchař, původem z Mladé Vožice, sestaví a uvaří menu z receptů od pěti světových michelinských kuchařů a zkombinuje je s rakouskými víny z oblasti Weinviertelu.
Martin se netají tím, že jeho vzorem je mj. Paul Bocuse, kterému se přezdívalo „papež francouzské kuchyně“. Zemřel v roce 2018 v 91 letech. Byl jedním z představitelů kuchařského hnutí „nouvelle cuisine“, které v 60. a 70. letech 20. století radikálně změnilo způsob přípravy klasických francouzských jídel. Soustředilo se totiž na experimentování a použití čerstvých surovin, působivé prezentace a méně másla a smetany. Právě od něho Martin připraví dušené telecí po burgunsku s listovým těstem.
Martin se také „podívá“ na recept Anne-Sophie Pic, kterou někteří nazývají nejlepší kuchařkou světa. „Vím, že neexistuje žádná ženská nebo mužská kuchyně, ale moje kuchyně je myslím velmi ženská, protože do ní vkládám svou intuici, své pocity. Chci určitým způsobem ukázat, jak se ingredience spojují, a dát jim nějaké emoce. Spojuji sílu chutí a jemnost výrazu. Používám více vonných ingrediencí než většina mužských kuchařů. Když vytvářím recept, velmi mě ovlivňuje parfumerie a vůbec struktura vůní,“ řekla Anne-Sophie Pic.
šéfkuchař
vinař, enolog